A kiscsikó csoport napjai... Január

Szerencsés és Boldog Új Évet Kívánunk Mindenkinek!




A kellemes otthonlét után belevetettük magunkat a munkába. Egy képeskönyvben megnéztük, hogy milyen vizek vannak. (tó, patak, tenger, folyó, óceán) Beszélgettünk a víz tisztaságáról, keletkezéséről, használatáról.


Egy kísérletet végeztünk. Befestettük Zsolti kezét, majd miután a festéket lemosta, megvizsgáltuk a vizet.


 Összehasonlítottuk a csapvízzel.



  Megbeszéltük a vízivás fontosságát és ismét kísérleteztünk. Megnéztük a mazsolát szárazon, majd vízbe tettük és megcsodáltuk a nedvességgel tele szőlőszemeket. Megtapogattuk és felfedeztük, hogy milyen puha, élettel teli lett.


 Szó esett a víztakarékosságról is. Mi az óvodában a csapok elzárásával és az ebédnél megmaradt víz összegyűjtésével tudunk takarékoskodni. Amit összegyűjtöttünk azt újrahasznosítottuk és a virágokat azzal öntöztük meg.



 Szerencsés napjaink voltak, ugyan is esett a hó. Az egyik kisfiúnk azonnal reagált erre és tudatta velünk, hogy az eső megfagyott, így lett a hó. Azonnal ki is használtuk és összekötöttük a kellemest a hasznossal. Hógolyókat "gyártottunk", amiket aztán megszámoltunk, nagyságrendbe tettünk, majd célba dobáltunk vele.


Hógolyózás után hóemberkészítés következett.
Hóból...

 
 ...gyurmából...




...dugónyomattal történő festéssel.


....ragasztásal



Mivel ebben a hónapban a hó és a víz a főszereplő, így rátértünk a vízen közlekedő járművekre. 
Először  terepasztal játékon belül elhelyeztük a megfelelő helyre az eszközöket. (hajó, helikopter, autó)


Könyveket nézegetve megismerkedtünk a hajókkal, többek között megtudtuk mi az a jégtörőhajó.


 A hajókat képről már megismertük, így papírtépéssel vitorláshajó képet készítettünk.




 A kicsik tépés helyett színezték a képet.




 Következő lépésként  kék anyagból varázsoltunk egy tavat és a vegyesen kirakott játékok közül elhelyeztük azt, ami a tóba illik.


 Még egy varázslat következett és egy szék meg fehér lepedő segítségével befagyasztottuk a tavat. A letakart szék a havas domboldalt jelképezte.


 Képeket mutattam a gyerekeknek téli sportokról, játékokról (korcsolyázás, síelés, hógolyózás, szánkózás) és mindegyiket a megfelelő helyre tették.


A "vizes" témakörből a vízben élő állatokkal, növényekkel is foglalkoztunk. Először könyvben megnéztük a víz alatti életet, majd elsétáltunk a közeli Állateledel boltba, ahol megnéztük az akváriumot.

Miután alaposan szemügyre vettük a vízalatti életet, halacskákat kezdtünk színezni, illetve kis papírkorongokból pikkelyeket ragasztottunk rájuk.


A vízalatti életet először lerajzoltuk, majd kifestettük.


 Nem maradhatott el a "horgászós" játék sem.


Születés és névnapot ünnepeltünk.



Pillanatképek játék közben