A Kiscsikó csoport napjai....2014 január

A Január egy eléggé "vizes" hónap volt. Először könyvekben megnéztük a tenger lakóit, kicsit megismerkedtünk a halakkal, majd elsétáltunk a közeli "halas boltba", ahol közvetlen közelről tanulmányoztuk a vízi világot.



 A kíváncsiságtól vezérelve kimentünk a Gerje patak tavához, hogy megnézzük ott mit csinálnak a halak.


 Az óvodába visszatérve nagy munkához kezdtünk. Az ajándékba kapott akváriumból kimeregettük a vizet, megmostuk a kavicsokat, kagylókat, majd mindent visszatelepítettünk. Gyönyörű lett az akváriumunk.




 Miután megbeszéltük, hogy a halak testét általában pikkelyek borítják, érdekes volt megtekintenünk egy kitömött halat, ami tiszta tüskéből állt.

 Hozzáfogtunk a saját halacskánk elkészítéséhez. A nagyok színeztek és pikkelyeket ragasztottak, a kicsik csak színeztek.




Még mindig a halaknál maradva egy nagyon érdekes dolgot csináltunk. A földön fekve egy kellemes nyugtató zenét hallgattunk, majd mindenki olyan színekkel színezte ki a halacskáját, amilyen a zenehallgatás közben eszébe jutott.


 Továbbra is a "vizes" témánál maradva kísérleteztünk. Először megnéztük a tiszta vizet, elmondtuk a jellemzőit, majd a befestékezett kezünket megmostuk benne. Megbeszéltük, hogy a víz piszkos lett, amit már nem innánk meg, ezért fontos annyira a víz védelme.


Beszéltünk arról is, hogy honnan kerül a csapokba a víz és mit tudunk tenni annak érdekében, hogy minél kevesebbet használjunk, azaz ne pocsékoljunk. Jelen esetben mi úgy tudunk takarékoskodni, hogy a mosdóban nem folyatjuk feleslegesen illetve az ebédnél megmaradt vizet összegyűjtjük és virágöntözésre használjuk.


Később is szóba került, hogy az ivóvíz keletkezésénél nagy szerepe van az esőnek, s így természetes, hogy nem maradhatott el az esernyő  és az esőcseppek festése.


 Ismét kísérleteztünk. Aszalt sárgabarackot vizsgálgattunk, megnéztük, hogy a húsa és a héja mennyire száraz, ráncos. Beáztattuk vízbe és megnéztük másnap, hogy megváltozott e? Szemmel láthatóan megduzzadt, kisimult. Elmondtam, hogy ha nem iszunk elegendő vizet, akkor mi is csúnya ráncos emberek leszünk.


Időközben megérkezett a várva várt hó és azonnal nekiláttunk a "havas" témáknak.

Dugónyomattal hóembereket festettünk...


...papírból hógolyót készítettünk és célba dobtunk, közben megszámoltuk hány hógolyónk van, melyik kisebb-nagyobb, ki tudott közelebbre-távolabbra dobni.


 A benti "hógolyózás" után kint igazi hóból is gyúrtunk párat és megcéloztuk a fát.

Havas tájat ragasztottunk...

 ....festettünk.


 Tornáztunk egy jót.



 Pillanatképek



Én már ezt is tudom

Csepp csepp csepereg...ének

Csepp, csepp, csepereg
Villan, csattan, megered
Zápor, függöny, zuhatag
Fut a felhő süt a nap.
Jött, ment, jól esett
Fűnek fának jól esett.

Hógolyó

Így forgatom, úgy forgatom
a kezemben összenyomom.
Jó keményre meg is gyúrom, 
a hóembert megcélzom.
PUFF
Hoppla hó
Nem talált/most talált a hógolyó