A Kiscsikó csoport napjai... 2014 szeptember

A sok-sok családdal töltött napok után most ismét elkezdtünk egy nevelési évet. A vártnál sokkal jobban vették az akadályokat az "új" kicsik. Az első naptól kezdve szinte teljesen beleolvadtak a "régi" óvodások tömegébe. Játszottak, hallgatták a meséket, énekeket, próbálták felvenni a ritmust a többiekkel.



Nem sokat teketóriáztunk, a sok ügyes kis óvodással elindultunk a Gerje patakhoz és megnéztük, hogy kezd  ősziessé válni a rét. Gyűjtöttünk különböző "kincseket", amiket aztán a későbbiekben felhasználunk majd. Tapostuk a lehullott leveleket és hallgattuk milyen ropogós hangot ad. Beszélgettünk arról, hogy a fáknak milyen nagy szerepük van a levegő tisztításában és mi történik, ha a sok szemét miatt elpusztulnak.
Amikor kint vagyunk a réten, természetesen azonnal megéheznek a gyerekek, így elmaradhatatlan a gyümölcsevés. Ilyenkor minden alkalommal megbeszéljük, hogy miért olyan fontos sok gyümölcsöt fogyasztani.
Kihasználtuk a nagy szabadságot a tiszta levegőn és tornáztunk egy kicsit, szaladgáltunk és élveztük a napsütést.


 A gyűjtött kincsekből elkészítettük a "Mi erdőnk"-et. A Ragasztást megspékeltük egy kis szivaccsal történő festéssel (föld, napocska, felhők) és ujjfestéssel (esőcseppek). A gyerekek szinte önállóan dolgoztak és amikor megkérdeztem, hogy miért festettek a napocskára felhőt, akkor azt válaszolták, hogy azért mert esik az eső és olyankor nem süt a nap. Nagyon büszke voltam rájuk, mert jól látták az összefüggést a két dolog között.

A sétán több madarat is láttunk, így hát szóba kerültek a költöző és nem költöző madarak. Megismerkedtünk a gólyával, fecskével és megbeszéltük, hogy hová és miért költöznek.



 A nagyok gólyát készítettek, de a kicsik is mindenáron részt akartak venni ebben a tevékenységben.

Ismét madarat készítettünk. Az ügyes kezek nagyon dolgoztak és a madár szárnyát varrással oldottuk meg.


  Nagyon fontos, hogy a nagyobbak szépen és pontosan színezzenek. A mi nagycsoportosaink már most ügyesek.

"Madarazás" közben beszélgettünk arról, hogy mit esznek a madarak, s ennek kapcsán rátértünk arra, hogy nem csak a madarak étkeznek, hanem az emberek is. Fontos, hogy mindig egészségesen étkezzünk, s hogy sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk. Ősszel a legismertebb gyümölcs az alma, körte, szilva, dió. Bár ezeket mindenki ismeri, mi mégis behatóbban foglalkoztunk velük. Megvizsgáltuk a színüket, formájukat, húsukat, magjukat. Megtapintottuk, megszagoltuk, megízleltük, összehasonlítottuk.


 Elhatároztuk, hogy a gyümölcsökből gyümölcssalátát készítünk, de mielőtt hozzákezdtünk volna, megbeszéltük  a kés használatának szabályait és a darabolást gyurmán gyakoroltuk.


 Amikor ez már elég jól ment, belevágtunk a valódi darabolásba.



 Hagytunk egy kis gyümölcsöt a barkácsoláshoz is, mert a szőlő szemezgetése kiváló finom-motorika fejlesztő.

 Amikor ezzel elkészültünk, hozzáfogtunk az ehető sünik elkészítéséhez.



 Süni után süni, de már dióhéjból és szálas teafűből.




Pillanatképek






Születés- és névnapot köszöntöttünk



















0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése