A Kiscsikó csoportnapjai...2014 november

(Közérdekű közlemény!! Biztosan már mindenki rutinos, de ismétlés a tudás anyja.. Ha a képre kattintanak a kedves látogatók, akkor a fotókat nagy méretben nézhetik.)


A november már  javában a Tűz modulról szól. A Tűz jótékony hatásával néhány héttel ezelőtt már megismerkedtek a gyerekek, így tovább folytatjuk ezt a vonalat. Ellátogattunk a közeli Holánszki pékségbe, ahol még hamisítatlan fa tüzelésű kemencében sütik a kenyeret. Megtekintettük az üzletet is, ahol vásároltunk és tapasztaltuk, hogy a foglalkozások közül jelen esetben az boltos és a pék is megtalálható. Összekötöttük a kellemest a hasznossal és megfigyeltük mi a dolga az boltosnak, majd beszélgettünk arról, hogy a pékségben vajon hogy készül a kenyér? Éreztük a kemence környékén a meleget, megnéztük a hosszú farönköket, amivel tüzelnek, megismerkedtünk a keverő edénnyel, ami kicsit nagyobb, mint az otthoni. Új szavakkal is bővült a szókincsünk, mint pl. a szakajtó, péklapát, majd megkóstoltuk a pékségben kapható süteményt, amivel Marika néni megkínált minket.

Ha már a süteménynél tartunk, természetes, hogy a cukrászdába is bementünk. Megbeszéltük, hogy bár itt is a meleg sütőben készülnek a finomságok, mégis különbség van a két sütés között. Míg a pékségben a tűz melegétől sül a tészta, addig a cukrászdában már modernebb, árammal működő sütőt használnak. Mindkettő meleget ad, alkalmas a sütésre, de mégsem ugyan olyan. A boltos, mint foglalkozás itt is megjelent és alaposan megfigyeltük hogy a két eladó ugyan olyan munkát végez. Kiszolgál. A cukrászdában is vásároltunk és fizettünk, mint apa meg anya a boltban. Hazafelé menet arról beszélgettünk, hogy az anyukáknak, apukáknak mi a foglalkozása? Volt aki eltudta mondani, hogy a  szülei mivel foglalkoznak, de volt aki rövidre zárta a dolgot. "Anya minden nap a dolgozójába jár, és ott dolgozik."


Miután megnéztük a pékséget, a cukrászdát, átváltoztunk mi is pékekké, eladókká. Színes gyurmából fagyit készítettünk, s hogy egy kicsit matekozzunk is, csoportosítottuk őket színek szerint, megneveztük a formáját és megállapítottuk, hogy melyikből van több-kevesebb-ugyanannyi. Szintén gyurmából készítettünk süteményeket, tortákat, kenyeret, kiflit, majd "összehoztunk" egy boltot, ahol vásárolni lehetett. A vásárlás során gyakoroltuk az alapvető udvariassági szabályokat, mint pl a köszönés, a kérem, köszönöm, legyen szíves. A fizetés úgy történt, hogy mindenki a gyurma munkája után kapott fizetést, amit be kellett osztania. Ha egyszerre túl sok fagyit vett, akkor nem maradt pénze süteményre. Volt is gondolkodás, hogy miből mennyit és azután  mennyi pénze marad?


Süssünk süssünk valamit
azt is megmondom, hogy mit
lisztből legyen kerekes, 
töltelékes jó édes
Sodorva tekerve
dióval bélelve
Csiga biga rétes
kerekes és édes.

Orgoványi Anikó: Hogy készül a kiscipó?
Süssünk süssünk pogácsát
Ide veled liszteszsák
Hol a tojás, meg a vaj?
Tejfelünk sincs az a baj.
A kemence üres már
Belévetjük belé ám.


A játék során megtanultuk a süteménykészítés csínját-bínját és belevágtunk igaziból is a sütésbe. Ez nem idegen a gyerekek számára, mert sokszor változunk át kis cukrászokká. Először is szigorú szabályok mellett feldaraboltuk az almát.

 Szemügyre vettük az alapanyagokat, majd érzékszerveink segítségével megnéztük, hogy azok milyen illatúak, ízűek, tapintásúak. Megismerkedtünk a "nincs íze" liszttel, az édes cukorral, a savanykás almával, a sós szódabikarbónával. Ennyi tapasztalat után már gyerekjáték volt a sütés.


 Mi értelme lenne a sütésnek, ha az összekevert tésztát nem lehetne megkóstolni.????

 

 Muffin papírba töltögettük és irány a sütő!


 Ilyen volt....


...ilyen lett....


 ...és így faltuk  fel.


Mivel a süteménykészítéshez igen csak szükségünk van egy-két testrészünkre (kar-ujjak), elkezdtünk ismerkedni a testünkkel. Megnéztük magunkat a tükörben, bohóckodtunk egy kicsit, majd a labdát végig gurítva a társunk testén megneveztük a testrészt, ahol a labda jár.


Körberajzoltunk egy gyermeket, a rajz gyereknek adtunk nevet, majd megrajzoltuk az érzékszerveit, ruházatát. Folyamatosan mondtuk, hogy mikor melyik testrészét színezzük.


 A nagyobbaknak szét darabolt testrészekből kellett összeállítani a babát és a hiányzó érzékszerveket berajzolni.


Munka közben  mondókát mondogattunk.
Dobbantok a lábammal
Kiáltok a szájammal
Pislantok a szememmel
Csettintek a kezemmel.

A tornánál is szó volt a testrészekről, sőt a süteményről is. A gimnasztikánál a babzsákot különböző testrészünkre helyeztük és úgy végeztük a gyakorlatokat, majd a "zsugorító gép" törpékké változtatott minket és így kellett elcsenni a süteményeket (babzsákokat) a kamrából.

Torna ide, torna oda, a mondókázás nem maradhatott ki most sem, mert nagyon jó ritmusérzék fejlesztő.
Ilyen nagy az óriás
Nyújtózkodj hát kispajtás.
Ilyen kicsi a törpe
guggoljunk a földre.
Mérleg vagyok billegek
kezeimre súlyt teszek.
Cipő vagyok kopogok
jó nagyokat dobbantok.

Bár az érzékszerveinket már a süteménykészítés során igénybe vettük, most mégis kicsit visszatértünk rá.
Mivel Tűz modul van, tüzet gyújtottunk és megbeszéltük, hogy milyennek látjuk, halljuk, érezzük.



 A tűzgyújtás után mi sem természetesebb, mint hogy megfestettük a tüzet. Először tenyérnyomattal, majd papírtépés és szivacs nyomda technikával.


 Bár a papírtépés csak a nagyok feladata volt, a kicsik ezt a szivacsnyomdával pótolták, mégis több kicsi is megpróbálta.


 A tűzhöz, a füsthöz szorosan kapcsolódik a "Dohányzás vagy egészség" részprogram, amelyre nagy hangsúlyt fektetünk. Csiszta mókus történetét már sokszor hallották a gyerekek, de még mindig érdeklődve figyelik. A nagyok kaptak egy füzetet, amiben napról napra az adott történethez tartozó képet kellett kiszínezni.


 Az utolsó napon egy szerkezet segítségével imitáltuk a dohányzást és megfigyeltük, szagoltuk a füstöt, megismerkedtünk a parázzsal, hamuval és megszagoltuk a füstös és parfümözött vatta pamacsot különbséget téve a két illat között. Az eddigiekhez hasonlóan itt is több érzékszervünket használtuk és közben egy versikét mondogattunk.

Ne füstöt szívj, jó levegőt
A füst mérgezi a tüdőt.
Aki mozog már nem beteg
Egészséges minden gyermek.




Pillanatképek



Születésnapot köszöntöttünk















0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése