Kiscsikó csoport napjai... 2014. október

Az állatok világnapja alkalmából még egy kicsit foglalkoztunk a gólyákkal:


 Beköszöntött az ősz, így eljött a szüret ideje is. Először beszélgettünk a szőlőről, hogy milyen színűek vannak, milyen az ízük, aztán készítettünk is pár szőlőt gyurmából...


 ... majd ragasztottunk szőlőfürtöket is.


 Elérkeztünk a szürethez. Elmeséltem a gyerekeknek, hogy miket csinálnak az emberek a szüret idején, mivel sajnos ők már nem nagyon ismerik ezt a tevékenységet. Nagy nehezen találtam egy könyvet, amiben meg tudtam nekik mutatni, hogyan is néz ki a szüret:


Ezután nekiláttunk mustot készíteni, ami annyira ízlett a gyerekeknek, hogy másnap is hoztak szőlőt, hogy csináljunk még több mustot.


 Ezután beszélgettünk az őszi időjárásról. Megfigyeltük, hogy ilyenkor milyen idő van reggel és délben, többször feltámad a szél. Így aztán készítettünk pár szélforgót.


 Megfigyeltük a fákat is, hogy hogyan változnak ősszel. Ilyenkor a levelek színe először megváltozik, sárga, barna, vörös színű lesz, majd lehullanak a fákról. Először őszi leveleket festettünk szivacs segítségével...


 ... majd őszi fákat is festettünk. A tenyerünk befestésével készítettünk lombbot, aztán megfestettük a fatörzset, ezután pedig ragasztottunk az elkészült fákra őszi faleveleket.


 Beszélgettünk a tűz jótékony hatásáról, hogy mi mindenre jó a tűz az emberek számára: télen meleget ad, ha nincs áram, akkor gyertyával tudunk világítani és nagyon sok ételt tudunk főzni, sütni a tűz segítségével. Így aztán nekiláttunk pogácsát sütni.


 Annyira tetszett a gyerekeknek a tésztanyújtás és formázás, hogy gyurmából is készítettünk pár süteményt.


 A sütőtökkel is foglalkoztunk egy kicsit. Megnéztük kívül-belül, megszagoltuk, majd megsütöttük és megkóstoltuk.


 Festettünk halloween tököket is.


Még egy kicsit "tököltünk", elkészítettük a töklámpásunkat.



 Születésnaposaink:











0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése