A Kiscsikó csoport napjai....2015 április





Második tavaszi ünnepünk a Húsvét. Nyuszikat készítettünk tenyérnyomattal és közben a húsvéti szokásokról beszélgettünk.




 Kellett valami, amiben a "piros-tojást" tárolhatjuk, ezért készítettünk tojástartót.



Beszélgettünk arról, hogy mit eszik a nyúl, így szóba kerültek a tavaszi zöldségek. Megismerkedtünk az újhagymával, a salátával, a retekkel. Megtapintottuk, szagoltuk, ízleltük és megbeszéltük a jellemzőiket.



 Miután mindent megbeszéltünk, megtapasztaltunk, hozzáfogtunk a vitaminsaláta készítéséhez. A kisebbek tépkedték a salátaleveleket, a nagyok vágták a többi zöldséget. A levet közösen készítettük.


 A festés nagyon fontos. Általa fejlődik a gyerekek kézügyessége, kitartása, esztétikai érzéke, feladattudata, megismerkednek- illetve gyakorolják a színeket.


A zöldségek után egy kicsit foglalkoztunk a virágokkal is. Először képeket nézegettünk, megbeszéltük a virágok részeit, tulajdonságait, neveiket, majd festettünk is.

  Magokat már ültettünk, így  most megismerkedtünk a palánta ültetéssel.. Elmentünk egy kertészetbe, ahol nem csak megnéztük és beszélgettünk a palántákról, hanem vásároltunk, majd el is ültettük azokat. A kiskertünkbe a termőföldet egyik kedves apukánk hozta, amit ezúton is szeretnénk megköszönni neki.


Nem elég elültetni valamit. Felelősséget is kell vállalni érte.
 " Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél. Felelős vagy a rózsádért...
     - Felelős vagyok a rózsámért - ismételte a kis herceg, hogy jól az emlékezetébe vésse." 
(Antoine de Exupéry: A kis herceg)
Megbeszéltük a gyerekekkel, hogy vigyázunk a kiskertünkre. Ápoljuk, gondozzuk, mert itt van a "mi rózsánk" amit megszelídítettünk.


A következő tavaszi ünnepünk az Anyák napja. Először is családi képeket nézegettünk, (apa, anya, testvérek) majd beszélgettünk a nagymama, nagypapa szerepéről is, s hogy ők milyen kapcsolatban vannak a szülőkkel.


Miután mindenki elmondta, hogy ő fiú e vagy lány, ki kellett találniuk, hogy ha megöregszenek, melyik kép alá kell majd állniuk. (nagymama -nagypapa)


Ezek után nagy izgalommal készítettük el több napon keresztül az anyák napi ajándékot, melyet szigorúan titokban kellett tartani.




Ismét kint tornáztunk a szabadban, ahol több mozgásos játékot is játszottunk.



Április utolsó hetében négy napon keresztül mutattuk be a szülőknek a mindennapjainkat.  A nyílt napok célja, hogy a szülők betekintést nyerjenek a tevékenységeinkbe, lássák gyermekeik fejlődését.





Pillanatképek




Névnapot köszöntöttünk.














0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése